Etiquetes

dijous, 7 de maig del 2020

EFEMÈRIDE DEL DIA

















DIA: 7 de Maig DE L'ANY: 1824

AVUI FA 196 ANYS


Retrat de Beethoven realitzat per Joseph Karl Steiler al 1820  (La novena simfonia de Beethoven)















Dibuix del Teatre de Viena “ Theater am Kärntnertor”, on es va estrenar la Novena de Beethoven


El 7 de maig de 1824 a Viena, Ludwig Van Beethoven va estrenar la coneguda Novena Simfonia. 

El 7 de maig de 1824, Viena vivia amb expectació  la que anava  a ser la primera aparició pública de Ludwig Van Beethoven en dotze anys. El motiu:   l’estrena  al Teatre Imperial de  la seva  Simfonia n.º 9 en re menor, op. 125, que avui  tots coneixem  com “la Novena”. 

La novena va ser extraordinària, no només per la seva durada instrumental i magnitud, sinó perquè va incorporar un nou element: en l'últim moviment hi havia quatre solistes i un cor, que va interpretar el poema Oda a la Alegria, de Friedrich Schiller.

Va patir molt per crear-la, doncs va fer més de  200 versions diferents de l'Oda, del quart i últim moviment. Va incloure unes veus i va aconseguir crear una nova forma d'art, allunyant-se de la tradició.
Tota Viena sabía que Beethoven estava completament sord, tot i que ja era  considerat en aquells temps, el més gran dels compositors.
El públic que omplia la sala, va contemplar amb admiració com es col·locava darrere del director d’ orquestra i seguia l’estrena amb una copia de la partitura, imaginant  en la seva ment el que els altres podien escoltar. Al final del concert, l'aplaudiment d'un públic commocionat pel que havia vist i sentit va esclatar en aplaudiments.

Beethoven estava tant concentrat en la seva partitura, que quan l'ovació del públic va començar, no se’n va adonar ni de que movien els mocadors per premiar-lo, fins que un dels solistes el va alertar, tocant-li suaument el braç. Només llavors, es va inclinar i va saludar als seus admiradors per última vegada. 

Després d'aquest acte, es va retirar de la vida pública. Tenia 53 anys, una salut fràgil... i una vida complicada.
La novena representa el testament de Beethoven.

Ell volia que el seu treball, formés part del grup de peces musicals més brillants de la creativitat humana i de tots els temps. I així va ser... La Novena,  és la més coneguda d'una sèrie d'excel·lents composicions, que la situen en el nivell més alt de la música clàssica. 
La Novena, va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 2001. 

Maria Méndez - 5èC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada